Prematur menopause – kan inträffa redan i 20-årsåldern

prematur menopause

Tidig ovariesvikt (ovariesvikt) kallas även för tidig ovarieinsufficiens eller prematur klimakteriet och är nedsatt eller förlorad funktion i äggstockarna hos kvinnor under 40 år. Det handlar om symtom som klimakteriet, menstruationsbortfall, värmevallningar, torra och ömma slemhinnor i slidan med mera.

En till tre kvinnor av hundra utvecklar tidig ovariesvikt

Även om klimakteriet vanligtvis inträffar på 40- och 50-talet, kan vissa kvinnor uppleva en tidigare klimakteriet, känd som för prematur menopause och tidig klimakteriet, som kan inträffa så tidigt som i 20-årsåldern. Detta fenomen, även om det är mindre vanligt, kan få betydande konsekvenser för kvinnors hälsa och livskvalitet.

Det uppskattas att en till tre kvinnor av hundra kommer att uppleva tidig ovariesvikt. De flesta är mellan 30 och 40 år. En av 1 000 kvinnor utvecklar tidig ovariesvikt före 30 års ålder.

Tidig menopaus kan orsakas av ett antal saker, och hos upp till hälften av kvinnorna kan ingen orsak hittas. De kända orsakerna delas vanligtvis in i följande kategorier:

  • Genetiska faktorer är orsaken i cirka 10 till 30 procent av fallen och kända genetiska orsaker inkluderar Turners sjukdom, fragilt X-syndrom och galaktosemi.
  • Autoimmuna tillstånd som kan orsaka tidig ovariesvikt är autoimmunt polyendokrint syndrom typ 1 eller typ 2 (APS1 eller APS 2).
    Biverkningar efter operation på äggstockarna, strålbehandling mot bäckenet, cellgiftsbehandling mot cancer.
  • Andra orsaker som infektioner, exponering för miljögifter.

Infertilitet och andra konsekvenser

Resultaten av prematur menopause kan vara betydande. En av de mest uppenbara konsekvenserna är att det kan leda till infertilitet eller svårigheter att bli gravida. För tidig klimakteriet innebär att äggstockarna slutar producera ägg tidigare än förväntat, vilket begränsar möjligheten till naturlig graviditet. Detta kan vara särskilt utmanande för kvinnor som ännu inte har avslutat familjeplanering eller som vill skaffa barn senare i livet.

Utöver infertilitet kan för tidig klimakteriet även ha andra hälsokonsekvenser. Kvinnor som upplever prematur menopause löper ökad risk att utveckla benskörhet (benskörhet) på grund av den tidiga minskningen av östrogennivåerna. Låga östrogennivåer kan också öka risken för hjärtsjukdomar, stroke och andra hälsoproblem som vanligtvis förknippas med klimakteriet.

Tidig diagnos

Det är viktigt för kvinnor som misstänker att de upplever för tidig klimakteriet att söka läkarvård och uppföljning. En tidig diagnos kan hjälpa till att hantera symtom och minimera hälsorisker. Det finns tillgängliga behandlingsalternativ, inklusive hormonbehandling och livsstilsförändringar som kan hjälpa till att hantera symtomen på för tidig klimakteriet och minska risken för långvariga hälsoproblem.

För kvinnor som upplever för tidig klimakteriet och vill bli gravida kan det finnas alternativ som äggdonation eller surrogatmödraskap, även om detta kan vara en känslomässigt och ekonomiskt utmanande process. Det är viktigt för kvinnor att diskutera alla tillgängliga alternativ och få stöd från vårdpersonal och stödgrupper.

Förutom medicinsk vård och stöd kan kvinnor också dra nytta av att ta hand om sin allmänna hälsa genom hälsosamma livsstilsval. Detta inkluderar att upprätthålla en balanserad kost, ägna sig åt regelbunden fysisk aktivitet, undvika tobak och begränsa alkoholintaget. Ett kosttillskott som Menakur kan vara till hjälp för kvinnor som kämpar med klimakteriet och vill ha ett naturligt alternativ. Läs mer om Menakur här.

Sammanfattningsvis kan för tidig klimakteriet vara ett utmanande tillstånd som kan påverka både fysisk och känslomässig hälsa, såväl som kvinnors fertilitet. Tidig diagnos, medicinsk uppföljning och stöd kan hjälpa till att hantera symtomen och minimera de långsiktiga konsekvenserna av detta tillstånd.

GRATIS FRAKT (1)

För att du skall få den äkta Menakur-känslan, ger vi dig en månad förbrukning till HALVA PRISET!

Tidigare pris 378 kr Nu kun 174 kr

50% RABATT
  • Ja tack! Jag vill beställa 1 månads förbrukning av Menakur för halva priset, endast 174 kr. Abonnemanget har ingen bindningstid. Efter välkomsterbjudandet får jag efter 30 dagar 2 månaders förbrukning skickad till mig för endast 699 kronor. Som abonnent får du varannan månad Menakur för endast 349:50 per månad (699 varannan månad). Alla försändelser har fri frakt. För att säga upp abonnemanget, vänligen kontakta kundservice 14 dagar innan nästa planerade försändelse. Vid sen uppsägning förpliktar du dig att ta emot nästa planerade leverans. Vi finns till hands för dig!t

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
  • Levereras direkt i brevlådan. Alltid fri frakt
  • Snabb leverans, 5–10 dagar
  • Betala med faktura eller efter att varan mottagits
posten-bring-dark-fresh

Relaterte innlegg

Njut Sex under klimakteriet

Tusentals kvinnor blir dagligen hjälpta av Menakur

Hela 7 av 10 kvinnor uppger att de har klimakteriebesvär. Menakur hjälper mot vanliga klimakteriebesvär som värmevallningar, svettningar, rastlöshet och humörsvängningar. Det unika produkten har en sammansättning av ingredienser som har hjälpt tusentals nöjda kunder.

Njut Sex under klimakteriet

Därför kan rödklöver hjälpa mot klimakteriebesvär

Rödklöver kan därför lindra värmevallningar och torra slemhinnor under klimakteriet.
Örten innehåller nämligen ett växthormon som liknar östrogen.

De vanligaste tecknen på att du är i klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig fas i kvinnors liv, men den kan åtföljas av en rad symtom som kan påverka livskvaliteten. Här är en översikt över de vanligaste tecknen på klimakteriet och hur man hanterar dem