Upplever du hjärndimma under klimakteriet?

Hjärndimma

Under klimakteriet upplever många kvinnor ett antal fysiska och känslomässiga förändringar, varav en av de mindre omtalade, men fortfarande betydande, är fenomenet som kallas hjärndimma, eller hjärnvågor. Hjärndimma syftar på kognitiva utmaningar som nedsatt minne, koncentrationssvårigheter och allmän mental dimmighet. Detta kan vara frustrerande och påverka det dagliga livet för kvinnor som redan står inför andra symtom i samband med klimakteriet.

Orsaker till hjärndimma under klimakteriet

Hormonella förändringar spelar en central roll i utvecklingen av hjärndimma. När nivån av östrogen i hjärnan minskar kan hjärnan inte reglera energinivån i hjärnans aktivitet som tidigare. Och om östrogenet inte reglerar områdena på rätt sätt blir resultatet hjärndimma. Östrogen är känt för att påverka signalsubstanser och skydda hjärnceller, och därför kan en minskning av östrogennivåerna leda till kognitiva förändringar.

Sömnstörningar, som är mycket vanliga i detta skede av livet, kan också bidra till hjärndimma. Trötthet och sömnproblem kan påverka koncentration och minne negativt.

Många människor förknippar klimakteriebesvär med värmevallningar och nattliga svettningar, men hjärndimma är faktiskt ett ganska vanligt symptom på klimakteriet. Detta kan vara ett av de första symtomen du upplever, men du tänker ofta inte på det som ett symptom. Det är ganska vanligt att hjärndimma uppstår under klimakteriet. Hjärndimma kan upplevas som ett av de mest frustrerande symptomen, eftersom ingen tycker om att känna att de tappar minnet eller inte kan koncentrera sig. Detta kan påverka vardagen både på jobbet och hemma.

Studier på hjärnan under klimakteriet

Hjernen i overgangsalderen” är en mycket bra brittisk dokumentär på NRK tv. I den här dokumentären har de forskat på kvinnor i Storbritannien, och resultaten visar att över 70 % av kvinnorna i studien säger att de upplever hjärndimma.

Dr Masconi och Dr Brinton säger i en amerikansk studie att kvinnor bör använda östrogen- och hormonbehandling när de får symtom på klimakteriet, inte 10-15 år senare. Hjärnan har redan förändrats, och då kommer hjärnan inte längre att vara mottaglig för östrogenbehandling. Därför kan tidig hormonbehandling och hormontillskott ha stora fördelar. Därför kan det vara fördelaktigt att behandla symtom redan i perimenopausen.

Klarar hjärndimma

Även om hjärndimma kan vara utmanande, finns det sätt att hantera den för att bibehålla optimal mental hälsa. Regelbunden fysisk aktivitet har visat sig förbättra den kognitiva funktionen och minska hjärnans dimma. Kostförändringar, inklusive tillskott av omega-3-fettsyror och antioxidantrika livsmedel, kan också hjälpa till att stödja hjärnans hälsa.

Kognitiv beteendeterapi och mindfulness-metoder har visat sig vara effektiva för att hantera kognitiva symtom. Dessa tillvägagångssätt fokuserar på medvetenhet, stressreducering och förbättring av mentala processer.

Växtöstrogen har visat sig vara ett trevligt naturligt alternativ till östrogen. Alla kvinnor kan eller vill inte använda hormon- och östrogenbehandling, och som tur är väljer de ett naturligt alternativ som kosttillskott.

Menakur är ett naturligt alternativ till artificiellt östrogen. Menakur innehåller rödklöver, linfröextrakt och sojaböna. Rödklöver är en bra källa till naturliga växtöstrogener, även kallade fytoöstrogener. Isoflavonerna utgör en viktig undergrupp av fytoöstrogener och har fått betydelse för god livskvalitet och välbefinnande under klimakteriet. Linfrön är rika på lignaner, som är en av de viktigaste källorna till fytoöstrogen. Många av de potentiella hälsoeffekterna du hittar i sojabönor är kopplade till de isoflavoner som finns i sojabönan. Isoflavoner är en typ av fytoöstrogener som liknar det östrogen som människan producerar. Tillskott med isoflavoner kan ha en gynnsam effekt på besvär relaterade till kvinnors klimakteriet.

Alla är bra källor till naturliga växtöstrogen. Att ta ett kosttillskott som innehåller detta kan ha en hjälpsam effekt på en av klimakteriets största frustration, hjärndimma.

Interaktion med vårdpersonal

Det är viktigt för kvinnor att vara öppna om sina kognitiva utmaningar med vårdpersonal. En läkare kan utvärdera symtomen, utesluta andra bakomliggande orsaker och utveckla en skräddarsydd behandlingsplan. Hormonbehandling kan i vissa fall hjälpa till att lindra hjärndimma genom att återställa hormonernas balans i kroppen.

Hjärndimma under klimakteriet är en riktig utmaning för många kvinnor, men det är viktigt att komma ihåg att det är hanterbart. Genom att ta ett holistiskt tillvägagångssätt som inkluderar fysisk aktivitet, kostförändringar, kognitiv terapi och att arbeta med sjukvårdspersonal kan kvinnor navigera genom dimman och upprätthålla ett hälsosamt mentalt tillstånd under klimakteriet.

GRATIS FRAKT (8)

För att du skall få den äkta Menakur-känslan, ger vi dig en månad förbrukning till hela 60% rabatt!

Tidigare pris 434 kr Nu kun 174 kr

60% RABATT
  • Ja tack! Jag vill beställa 1 månads förbrukning av Menakur för halva priset, endast 174 kr. Abonnemanget har ingen bindningstid. Efter välkomsterbjudandet får jag efter 30 dagar 2 månaders förbrukning skickad till mig för endast 898 kronor. Som abonnent får du varannan månad Menakur för endast 449 per månad (898 varannan månad). Alla försändelser har fri frakt. För att säga upp abonnemanget, vänligen kontakta kundservice 14 dagar innan nästa planerade försändelse. Vid sen uppsägning förpliktar du dig att ta emot nästa planerade leverans. Vi finns till hands för dig!t

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
  • Levereras direkt i brevlådan. Alltid fri frakt
  • Snabb leverans, 5–10 dagar
  • Betala med faktura eller efter att varan mottagits
posten-bring-dark-fresh

Relaterte innlegg

– Naturligt är alltid bättre

Att hitta rätt hjälp för att lindra värmevallningar var lättare sagt än gjort för Annelie Nielsen. Men till sist upptäckte hon Menakur och kan nu äntligen andas ut – och slippa svettas!

4 tecken på att du har kommit in i klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig fas i en kvinnas liv där hon upplever en gradvis nedgång i hormonproduktionen, särskilt östrogen, och därför slutar menstruera. Denna fas i livet markerar slutet på fertiliteten, och för många kvinnor kan denna övergång plågas av olika symtom. Här är fyra tydliga tecken som ofta indikerar att du har nått klimakteriet

Dålig sömn och utmattning under klimakteriet?

Klimakteriet är en helt naturlig fas som vanligtvis börjar i slutet av 40-talet eller början av 50-talet. En av de vanligaste utmaningarna som kvinnor upplever under klimakteriet är dålig sömn och utmattning. Hormonella förändringar, värmevallningar och nattliga svettningar kan störa sömnkvaliteten, vilket kan leda till allmän utmattning och trötthet under dagen. Här är våra bästa tips för att lindra dessa symtom och förbättra din sömnkvalitet.