Unna dig själv varje dag: Egenvård tips för alla kvinnor

egenvård

Att ta hand om sig själv och fira sitt eget värde är en viktig del av att leva ett hälsosamt och balanserat liv. För kvinnor, särskilt mammor och de som går igenom klimakteriet, kan det ibland verka som en utmaning att prioritera sitt eget välbefinnande. Men det är viktigt att komma ihåg att egenvård inte bara är en lyx, det är en nödvändighet för att upprätthålla en god fysisk och mental hälsa. Här är några bra tips för hur du kan fira dig själv varje dag, inte bara vid speciella tillfällen som Mors dag.

Avsätt tid för dig själv varje dag och öva på egenvård

Det är viktigt att avsätta tid för sig själv varje dag, även om det bara är några minuter. Det här kan vara dags att läsa en bok, gå en promenad, meditera eller göra något annat som du gillar och som ger dig glädje. Här är några av våra tips!

 • Gör en lista över filmer och serier du skulle vilja se, och avsätt några timmar i veckan för att se ett avsnitt i taget.
 • Bestäm dig för en kväll i veckan där du ska ta ett avkopplande bad, om du har ett badkar. Om inte, kan bara gå till poolen vara en trevlig paus.
 • Avsätt en timme eller två i veckan där du gör något trevligt med en viktig person i ditt liv som inte tar energi, utan ger dig energi.
 • Boka massage eller ansiktsbehandling som du alltid har trott att du skulle gilla

Prioritera sömnen

Att få tillräckligt med sömn är avgörande för god hälsa och välbefinnande. Försök att upprätta ett konsekvent sömnschema och skapa en bekväm sömnmiljö för att säkerställa att du får den vila du behöver. Vi vet att sömn kan vara en svår aspekt för kvinnor i klimakteriet. Nattliga svettningar och frekventa uppvaknanden kan göra det svårt att få tillräckligt med sömn hela natten. Läs gärna vår artikel om hur du kan hantera sömnproblem.

Ät nyttigt och varierat

En balanserad kost är nyckeln till god hälsa. Försök att äta en varierad kost som innehåller alla viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att fungera optimalt.

 • Lägg upp en veckoplan för dina måltider. På så sätt kan du få en bra överblick över vad du äter, och enkelt se till att du får i dig allt du vill ha.

Utöva regelbunden fysisk aktivitet

Att vara fysiskt aktiv är inte bara bra för kroppen, det kan också ha en positiv effekt på humör och mental hälsa. Hitta en träningsform som du tycker om, oavsett om det är yoga, dans, simning eller en promenad i naturen, och gör denna form av egenvård till en del av din dagliga rutin. Det är viktigt att komma ihåg att träning inte behöver vara timmar av svettningar på ett gym. Det viktigaste är att bara hålla kroppen igång och göra den aktivitet du tycker om. Vi har skrivit en artikel om hur yoga kan vara särskilt fördelaktigt för kvinnor i klimakteriet, tillsammans med enkla övningar för nybörjare.

Uttrycka tacksamhet

Ta dig tid att reflektera över de saker du är tacksam för i ditt liv varje dag. Att uttrycka tacksamhet kan bidra till att öka din nivå av lycka och övergripande välbefinnande.

Hitta support

Var inte rädd för att be om hjälp eller stöd när du behöver det. Oavsett om det är från vänner, familj eller proffs, är det viktigt att ha ett stödjande nätverk runt sig. Det finns många grupper för kvinnor i alla situationer, både fysiska och virtuella.

 • Åk på en gruppresa utomlands! Det finns många organiserade turer för kvinnor som behöver en andningspaus och egenvård. Hitta den som passar dig, oavsett om det är en yogaresa till Indien, en träningsresa till Cypern eller en resa till varma källor på Island.
 • På internet kan du hitta flera forum och offentliga grupper där det finns tusentals kvinnor som kanske kämpar med exakt samma sak som du. Genom dessa grupper kan du hitta bra samtalspartners, bra tips och höra andras erfarenheter.
  Sätt gränser

Ett mycket användbart tips: Lär dig att säga nej när du behöver, och sätt gränser för dig själv och andra. Att ta hand om dina egna behov och gränser är viktigt för din mentala och emotionella hälsa.

Öva mindfulness

Träna på att vara närvarande i nuet och acceptera saker som de är. Mindfulness kan hjälpa till att minska stress och öka känslan av lugn och balans.

Vissa finner frid och lycka genom att manifestera. Att manifestera handlar om att utöva positivitet, att visualisera sina mål och att tro på sin förmåga att uppnå dem. Genom att sätta tydliga intentioner och fokusera på det positiva kan man attrahera goda energier och möjligheter som bidrar till ens välmående och framgång. Detta kan inkludera allt från att utöva daglig tacksamhet, visualisera sina önskningar och mål, till att vidta positiva handlingar som stödjer ens drömmar och ambitioner. Genom att vara medveten om sina tankar, ord och handlingar kan man skapa en positiv manifestationsspiral som ger glädje, tillfredsställelse och framgång i ens liv.

Var snäll mot dig själv

Och till sist, ett av våra bästa tips för egenvård: Var snäll mot dig själv! Kom ihåg att du förtjänar kärlek, omsorg och respekt – både från andra och från dig själv. Var snäll mot dig själv och ge dig själv samma medkänsla och omsorg som du skulle ge till en kär vän.

GRATIS FRAKT (1)

För att du skall få den äkta Menakur-känslan, ger vi dig en månad förbrukning till HALVA PRISET!

Tidigare pris 378 kr Nu kun 174 kr

50% RABATT
 • Ja tack! Jag vill beställa 1 månads förbrukning av Menakur för halva priset, endast 174 kr. Abonnemanget har ingen bindningstid. Efter välkomsterbjudandet får jag efter 30 dagar 2 månaders förbrukning skickad till mig för endast 699 kronor. Som abonnent får du varannan månad Menakur för endast 349:50 per månad (699 varannan månad). Alla försändelser har fri frakt. För att säga upp abonnemanget, vänligen kontakta kundservice 14 dagar innan nästa planerade försändelse. Vid sen uppsägning förpliktar du dig att ta emot nästa planerade leverans. Vi finns till hands för dig!t

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
 • Levereras direkt i brevlådan. Alltid fri frakt
 • Snabb leverans, 5–10 dagar
 • Betala med faktura eller efter att varan mottagits
posten-bring-dark-fresh

Relaterte innlegg

Njut Sex under klimakteriet

Därför kan rödklöver hjälpa mot klimakteriebesvär

Rödklöver kan därför lindra värmevallningar och torra slemhinnor under klimakteriet.
Örten innehåller nämligen ett växthormon som liknar östrogen.

De bästa podcasterna för kvinnors hälsa 2024

År 2024 sätter kvinnors hälsa på agendan och i den här artikeln presenterar vi de bästa podcasterna i Norge och Sverige som ger insikt och kunskap om olika aspekter av kvinnors hälsa. Det är hög tid att ha en öppen dialog om ämnen som berör kvinnor i olika skeden av livet. Utforska dessa poddar för insikt, inspiration och ökad förståelse för kvinnors hälsa och välbefinnande.

Fysisk aktivitet: Nyckeln till välbefinnande under klimakteriet

Klimakteriet är en fas i livet som medför fysiska och känslomässiga förändringar. Medan vissa kvinnor kan uppleva obehag och utmaningar i samband med denna period, har forskning visat att regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att lindra symtom och förbättra livskvaliteten.