Hur man bibehåller intimitet under klimakteriet

intimitet overgangsalder

Klimakteriet är en fas i livet som kan föra med sig en rad utmaningar, både fysiska och känslomässiga. För par kan denna övergång också påverka relationen på olika sätt. Det är dock möjligt att bibehålla och stärka intimitet och anknytning även inför utmaningarna med klimakteriet. Här är våra bästa tips för ett hälsosamt kärleksliv.

Kommunikation är nyckeln

Öppen och ärlig kommunikation är avgörande för att upprätthålla en hälsosam relation under klimakteriet. Det är viktigt att vara villig att prata om de förändringar som sker, både fysiskt och känslomässigt, och hur de påverkar dig som individ och som par. Ta dig tid att lyssna på varandras oro, behov och känslor, och var stödjande och förstående.

Skapa förståelse och empati

Klimakteriet kan orsaka humörsvängningar, sömnproblem och andra symtom som kan påverka både den som upplever dem och dennes partner. Det är viktigt att vara tålmodiga och empatiska mot varandra under denna period. Försök att sätta dig själv i din partners skor och förstå hur de känns, och var villig att erbjuda stöd och tröst när det behövs. Om du känner att du inte får sympati eller förståelse från omgivningen kan det vara bra att förbättra kommunikationen.

Prioritera intimitet

Kvinnor i klimakteriet har en lägre östrogennivå, vilket vanligtvis leder till en lägre produktion av naturlig fukt och smörjning i slidan. Mer förspel och ett bra glidmedel kan vara en enkel lösning på ditt sexliv. Ålder kan också påverka kvinnor fysiskt: slidan kan faktiskt bli kortare och smalare, och slidans väggar kan bli tunnare. Det kan vara svårt att behålla gnistan och intimiteten under klimakteriet.

Även om klimakteriet kan leda till förändringar i libido och sexuell lust är det fortfarande viktigt att prioritera intimitet i relationen. Detta kan inkludera icke-sexuella former av intimitet, som att gosa, kyssas och spendera kvalitetstid tillsammans. Hitta sätt att upprätthålla anknytning och närhet, även om det innebär att anpassa sig till förändringar i sexuell aktivitet.

Det finns ett antal vetenskapligt bevisade hälsofördelar med att ha sex, både mentalt och fysiskt. Några exempel är att det bränner fett och hjälper mot stress och nervositet, ångest och depression. Sex kan också fungera som ett mycket bra hjälpmedel för kommunikation. Det för er också närmare varandra. Genom att ta hand om din sexualitet kan du faktiskt öka din livslängd. De fysiska och psykiska fördelarna kan bidra till en friskare kropp som håller längre.

Här är några av våra sextips:

  • Var inte rädd för att diskutera sexuella ämnen öppet. Var ärlig och utforskande. Vid behov, sök råd från en läkare. Sexuell njutning är en viktig del av livet, och vårdpersonal kan erbjuda värdefull vägledning för att säkerställa ett tillfredsställande sexliv.
  • Omdefiniera ordet intimitet. Med åldern kan synen på sex förändras. Att vara nära varandra blir viktigare, där sex kan innefatta att dela ömhet genom kramar, kyssar och beröring, oavsett om det leder till något mer eller inte.
  • Utforska olika möjligheter. Sex handlar inte bara om att återskapa tidigare erfarenheter; det handlar om att hitta det som ger glädje nu. Prova stimulering utan penetration, vilket kan vara lika tillfredsställande. Onani, oralsex och leksaker kan vara kul att utforska tillsammans. Anpassa rutiner och tider efter när du orkar som mest. Utforska bekväma positioner.
  • Lägg inte tid eller energi på att tänka på hur din kropp och din kön har förändrats nyligen. Tänk positivt och öppet på hur mycket glädje du fortfarande kan ha.
  • Många kvinnor i klimakteriet upplever torra och ömma slemhinnor. Vaginal torrhet kan göra vaginalt samlag obehagligt och smärtsamt, vilket kan leda till minskad sexlust. Menakur innehåller bland annat biotin, som bidrar till att underhålla normala slemhinnor. Läs mer om Menakur här.

Utforska nya sätt att ansluta

Klimakteriet kan vara en tid att utforska nya sätt att koppla ihop som ett par. Detta kan inkludera att prova nya aktiviteter tillsammans, lära sig nya hobbyer eller intressen, eller planera romantiska utflykter eller dejter. Genom att vara öppen för att utforska nya upplevelser tillsammans kan ni stärka era band och skapa goda minnen tillsammans.

Sök stöd och vägledning vid behov

Om klimakteriet har en betydande inverkan på ditt förhållande och du känner dig utmanad i att upprätthålla intimitet och anknytning, tveka inte att söka stöd och vägledning från en professionell terapeut eller rådgivare. De kan ge dig verktyg och resurser för att hantera utmaningarna på ett konstruktivt sätt och stärka din relation.

I grund och botten handlar det om att vara öppna, ärliga och stötta varandra genom denna övergångsfas. Genom att prioritera kommunikation, förståelse, intimitet och stöd kan du upprätthålla en sund och nära relation även när du står inför utmaningarna med klimakteriet.

Menakur har hjälpt flera kvinnor, på ett naturligt sätt

Menakur är ett norskt utvecklat kosttillskott som består av noga utvalda ingredienser som kan hjälpa till att minska klimakteriets symtom och göra klimakteriet lite lättare.

Menakur är gjord av 100% naturliga ingredienser, och passar därför även veganer. Menakur är ett alternativ för kvinnor i klimakteriet som inte vill eller inte kan gå på hormonbehandling.

Menakur är en naturlig källa till östrogen, magnesium och B-vitaminer och flera andra användbara ingredienser. Du kan läsa mer om ingredienserna här.

GRATIS FRAKT (1)

För att du skall få den äkta Menakur-känslan, ger vi dig en månad förbrukning till HALVA PRISET!

Tidigare pris 378 kr Nu kun 174 kr

50% RABATT
  • Ja tack! Jag vill beställa 1 månads förbrukning av Menakur för halva priset, endast 174 kr. Abonnemanget har ingen bindningstid. Efter välkomsterbjudandet får jag efter 30 dagar 2 månaders förbrukning skickad till mig för endast 699 kronor. Som abonnent får du varannan månad Menakur för endast 349:50 per månad (699 varannan månad). Alla försändelser har fri frakt. För att säga upp abonnemanget, vänligen kontakta kundservice 14 dagar innan nästa planerade försändelse. Vid sen uppsägning förpliktar du dig att ta emot nästa planerade leverans. Vi finns till hands för dig!t

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
  • Levereras direkt i brevlådan. Alltid fri frakt
  • Snabb leverans, 5–10 dagar
  • Betala med faktura eller efter att varan mottagits
posten-bring-dark-fresh

Relaterte innlegg

kvinner i klimakteriet

– Jag trodde det var för bra för att vara sant

Kvinnor borde bli bättre på att prata om klimakteriebesvär, tycker Turid Helene Dahl. Hon har själv haft problem med kraftiga värmevallningar.

– Mina värmevallningar är praktiskt taget borta med Menakur

– Mina värmevallningar är praktiskt taget borta

För att du skall få den äkta Menakur-känslan, ger vi dig en provförpackning till halva priset!

– Naturligt är alltid bättre

Att hitta rätt hjälp för att lindra värmevallningar var lättare sagt än gjort för Annelie Nielsen. Men till sist upptäckte hon Menakur och kan nu äntligen andas ut – och slippa svettas!