Östrogenbrist i övergångsåldern

östrogenbrist

Övergångsåldern är en naturlig del av livet för kvinnor och markerar övergången från reproduktiv till icke-reproduktiv fas. Under denna period, som vanligtvis inträffar i medelåldern, kan kvinnor uppleva en rad fysiska och emotionella förändringar på grund av minskade östrogennivåer i kroppen.

Symtom på östrogenbrist

Minskade östrogennivåer kan orsaka en mängd olika symtom, inklusive:

Heta vallningar och nattliga svettningar
En av de mest kända och besvärliga symtomen på östrogenbrist är heta vallningar, vilket kan leda till svettningar och obehag både dag och natt.

Vaginal torrhet
Minskad produktion av naturligt smörjande sekret i slidan kan leda till torrhet och obehag under samlag och i vardagen.

Humörsvängningar
Östrogen spelar en roll i regleringen av humöret, och dess minskning kan bidra till känslomässiga svängningar, ångest och irritabilitet.

Sömnproblem
Många kvinnor upplever sömnstörningar under övergångsåldern, inklusive svårigheter att somna eller att hålla sig sovande.

Minskad libido
Förändringar i östrogennivåer kan påverka sexuell lust och könslig respons.

Effekter av östrogenbrist

Utöver de omedelbara symtomen på östrogenbrist kan långvarig brist på östrogen också öka risken för vissa hälsoproblem, inklusive:

Osteoporos
Östrogen spelar en viktig roll i att upprätthålla benmassa, och minskade nivåer av östrogen kan leda till ökad risk för benskörhet och frakturer.

Hjärt-kärlsjukdom
Östrogen har en skyddande effekt på hjärt-kärlsystemet, och dess minskning kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Kognitiv nedsättning
Vissa studier har kopplat minskade östrogennivåer till ökad risk för kognitiv nedsättning och demens.

Urogenitala problem
Östrogenbrist kan också bidra till andra urogenitala problem, såsom urininkontinens och urinvägsinfektioner.

Hantering

Det finns flera behandlingsalternativ för att hantera symtom på östrogenbrist under övergångsåldern:

Hormonersättningsterapi (HRT)
HRT är en vanlig behandling för att lindra symtom på östrogenbrist genom att ersätta östrogen och ibland också progesteron i kroppen.

Lokala östrogenbehandlingar
För kvinnor med vaginal torrhet och smärta under samlag kan lokala östrogenkrämer eller vaginala ringar vara effektiva alternativ.

Livsstilsförändringar
Kost, motion och stresshantering kan alla påverka östrogennivåerna och bidra till att minska symtomen på östrogenbrist.

Naturliga tillskott
Vissa kvinnor väljer att använda naturliga tillskott, såsom örtmedicin eller kosttillskott, för att lindra symtom på östrogenbrist. Menakur är ett 100 % naturligt kosttillskott som innehåller naturliga växtöstrogener/fytoöstrogen. Menakur är ett bra alternativ för kvinnor som kämpar med klimakteriet och inte vill eller kan gå på hormonbehandling. Menakur gör det möjligt för kvinnor att få naturligt östrogen receptfritt.

Att hantera östrogenbrist under övergångsåldern är en individuell process, och kvinnor bör arbeta tillsammans med sina läkare för att hitta den bästa behandlingsplanen för sina behov. Genom att förstå symtomen och effekterna av östrogenbrist kan kvinnor ta kontroll över sin hälsa och välbefinnande under övergångsåldern.

Menakur har hjälpt flera kvinnor, på ett naturligt sätt

Menakur är ett norskt utvecklat kosttillskott som består av noga utvalda ingredienser som kan hjälpa till att minska klimakteriets symtom och göra klimakteriet lite lättare.

Menakur är gjord av 100% naturliga ingredienser, och passar därför även veganer. Menakur är ett alternativ för kvinnor i klimakteriet som inte vill eller inte kan gå på hormonbehandling.

Menakur är en naturlig källa till östrogen, magnesium och B-vitaminer och flera andra användbara ingredienser. Du kan läsa mer om ingredienserna här.

GRATIS FRAKT (1)

För att du skall få den äkta Menakur-känslan, ger vi dig en månad förbrukning till HALVA PRISET!

Tidigare pris 378 kr Nu kun 174 kr

50% RABATT
  • Ja tack! Jag vill beställa 1 månads förbrukning av Menakur för halva priset, endast 174 kr. Abonnemanget har ingen bindningstid. Efter välkomsterbjudandet får jag efter 30 dagar 2 månaders förbrukning skickad till mig för endast 699 kronor. Som abonnent får du varannan månad Menakur för endast 349:50 per månad (699 varannan månad). Alla försändelser har fri frakt. För att säga upp abonnemanget, vänligen kontakta kundservice 14 dagar innan nästa planerade försändelse. Vid sen uppsägning förpliktar du dig att ta emot nästa planerade leverans. Vi finns till hands för dig!t

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
  • Levereras direkt i brevlådan. Alltid fri frakt
  • Snabb leverans, 5–10 dagar
  • Betala med faktura eller efter att varan mottagits
posten-bring-dark-fresh

Relaterte innlegg

kvinner i klimakteriet

– Jag trodde det var för bra för att vara sant

Kvinnor borde bli bättre på att prata om klimakteriebesvär, tycker Turid Helene Dahl. Hon har själv haft problem med kraftiga värmevallningar.

– Mina värmevallningar är praktiskt taget borta med Menakur

– Mina värmevallningar är praktiskt taget borta

För att du skall få den äkta Menakur-känslan, ger vi dig en provförpackning till halva priset!

Jessica vann kampen mot humörsvängningar och svettskurar

Klimakteriet kan vara en utmaning för de flesta kvinnor. För Jessica Nordlander gick det knappt att röra sig utan att det slutade i överdriven svett och rött ansikte. Humöret var också instabil. Lyckligtvis visade sig lösningen vara ganska enkel.